Ključne stvari pri nakupu novega kolesa

Ključne stvari pri nakupu novega kolesa

Zakaj ta tema ravno sedaj? Jesen je čas, ko se kolesa začnejo počasi pospravljati, trgovine pa prazniti zaloge. Ponujajo se dobra kolesa po atraktivnih cenah. Vendar je potrebno biti pri nakupu pazljiv. Naj cena ne bo poglavitni ali celo edini faktor nakupa. Če občutek na kolesu ne bo dober že po prvih metrih preizkusne vožnje, obstaja velika verjetnost, da kolo ni primerno.

In kaj storiti s starim kolesom, ko v garaži diši novo, lepše, boljše kolo? Običajno gre na »Bolho«, »Facebook« ali razne forume. In nenazadnje, kako se odločiti za novo (rabljeno) kolo.

Izhodišče za nakup kolesa je vedno znesek denarja, ki je temu namenjen. Na podlagi tega se odločamo za novo ali rabljeno kolo. Kot pri vsaki stvari, tudi tu obstajajo tako prednosti kot slabosti, na katere je potrebno biti pozoren:

Prednosti:

  • novo, nepoškodovano,
  • izbira je velika,
  • če je prodajalec pripravljen, zamenja dimenzije določenih komponent, da kolo maksimalno ustreza kolesarki ali kolesarju
  • garancija
  • možnost obročnega odplačevanja

Slabosti:

  • višja cena v primerjavi z rabljenim kolesom

Pa pojdimo po vrsti. Kot že prej omenjeno vse izhaja iz zneska, ki je namenjen nakupu kolesa. Ogromno ljudi se odloči za znesek nekje v višini 1.500 evrov. Ta številka je sicer lepa, vendar najbolj varljiva. Je višja od kolesa z malo slabšimi komponentami in malenkost prenizka za zelo “spodobno” dirkalno kolo. To predstavlja prednost prodajalcem, saj je kupcu pametno investirati dodatnih nekaj evrov ter glede na razmerje med ceno in kvaliteto kupiti boljšo različico.

Ne glede na ceno pa mora biti za udobno in prijetno vožnjo kolo “zlito” s kolesarko ali kolesarjem. Velikost okvirja in komponent mora biti ustrezna vsakemu posamezniku. Na kaj vse moramo biti torej pozorni?

1 .Izbira trgovine

Ne glede na ceno je kolo priporočljivo kupiti v trgovinah, kjer so vam pripravljeni ob nakupu po potrebi zamenjati krmilno oporo za daljšo/krajšo, krmilo in sedež. Sam se osebno izogibam trgovcev, ki skušajo prodati kolo “iz škatle”. Menjava komponent je trgovcem neprijetna zadeva, vendar dokaz, da skušajo prodati kupcu najbolj primerno kolo in se ne samo znebiti zaloge. Trgovce, ki skušajo prodati kolo, nato pa še po polni ceni bolj primerne komponente in jih ne brezplačno zamenjati, sam imenujem “kupcu neprijazni trgovci”.

2. Svetovanje v prodajalni

Večina trgovcev pozna svoj posel. Pred nakupom je pametno poizvedeti osnovne stvari o kolesu in komponentah, ki pridejo v poštev. Ni potrebno delati raziskav, saj dobri prodajalci hitreje in bolj ustrezno pomagajo in svetujejo. Dober prodajalec se kupcu vedno posveti in skuša najti najbolj primerno kolo. Nikoli se brez pomisleka ne odločite za prvo ponujeno kolo.

3. Izbira velikosti okvirja

Prava velikost okvirja je osnova, iz katere se gradi nastavitev pravilnega položaja na kolesu. Največja napaka je izbrati prevelik okvir ali malenkost premajhen. Manjši okvir je možno vedno povečati z daljšo krmilno oporo, krmilom. Tudi s sedežno oporo. Ali povedano drugače, premalo soljeno juho je možno vedno dosoliti, preslane pa ne odsoliti :). Prodajalci koles, ki bodo skušali prodati pravo kolo, bodo glede velikosti okvirja vedno pravilno svetovali. Pomembno pa je, da zaradi optimalne nastavitve višine krmila, vilice pred nakupom niso odrezane.

4. Izbira komponent

Pri komponentah je potrebno biti pozoren kako je kolo sestavljeno. Najboljše je, da je kolo skladno in sestavljeno iz komponent enega proizvajalca in enake skupine komponent (popolna oprema npr. Shimano Ultegra, 105, itd). Pogosto se zgodi, da zaradi nižje cene kolesa, proizvajalec že namesti mešanico opreme (nižji rang zavornih čeljusti, gonilk in sprednjega zobnika). Vozne lastnosti kolesa se s tem ne spremenijo, lahko pa vplivajo na težo kolesa v nekaj gramih in na natančnost prestavljanja sprednjega menjalnika. Gre za odločitev kupca za kakšno kombinacijo se odloči.

5. Krmilo

večja dolžina (daljši reach)
kratka dolžina (kratek reach)

Pri nastavitvah položaja (bike-fittingu) se največkrat srečujem s preveliko dolžino kolesa. Na to vpliva velikost okvirja, krmilna opora in krmilo. Krmilna opora je standard pri določanju pravilne dolžine in se največkrat zamenja. »Trik« pa je v dolžini in padcu krmila. Dolžina lahko varira tudi do 2,5 cm (angleški izraz za dolžino se imenuje reach). Dolžine, ki so na voljo, so med 70 in 95 mm. Manjša kot je dolžina krmila (reach), večja je možnost najbolj optimalne nastavitve položaja. Ta trditev velja za rekreativne kolesarje. Profesionalni kolesarji so vajeni bolj agresivnih položajev, zato uporabljajo tudi večje dolžine krmil. V slikah je prikazana razlika v dolžinah krmila. Naslednja stvar je padec (angleško drop) krmila. Manjši kot je padec, manj se je potrebno skloniti v najbolj aerodinamičnem položaju. Priporočam med 125 in 128 mm. Razred takih krmil se imenuje kompakt. Seveda ne gre brez pravilne širine krmila. Le ta naj bo enaka širini ramen.

6. Sedež

Veseli me dejstvo, da je na cestah vedno več žensk. Pri njih je izbira sedeža ključnega pomena. Ne gre vedno za to, da se je sedeža potrebno navaditi oziroma je bolečina zaradi sedeža nekaj normalnega. Zaradi napačnega sedeža večina žensk sedi na zadnjem delu. S tem se dolžina kolesa lahko podaljša tudi do 5 cm. Glede na to, da se spremembe nastavljajo v milimetrih, je to ogromna razlika. Kateri sedež torej izbrati? Za to ni formule. Ženske naj izberejo sedež namenjen njim in se posvetujejo s prodajalcem glede na njegove izkušnje in odzive, ki jih imajo o modelih sedežev, ki so na voljo.

Za pravilno izbiro sedeža tako za ženske kot za moške je potrebna meritev medenice ter na podlagi opravljene meritve testiranje različnih modelov.

7. Obroči

Podobno kot sedež – večna tema. Dobri obroči, med vsemi komponentami, najbolj vplivajo na vožnjo in težo kolesa. Kakovost obročev je običajno v razmerju s ceno kolesa. Na cenejših kolesih so večinoma cenejši obroči in obratno. Vedno se je potrebno posvetovati s prodajalcem ali ima na zalogi morda skrit komplet boljših obročev, ki jih je ob doplačilu pripravljen zamenjati. Za težje kolesarje so bolj primerni aluminijasti in bolj robustni obroči. Karbonski so hitri, lahki in dražji od aluminijastih, a se ob preobremenitvi hitreje poškodujejo. Najboljše je najti nek kompromis med ceno, kakovostjo in primernostjo posamezniku.

V naslednjem prispevku pa o rabljenih kolesih

Leave a Reply