Ključne stvari pri nakupu rabljenega kolesa

Ključne stvari pri nakupu rabljenega kolesa

Pa se lotimo še rabljenih koles. Ponudba rabljenih koles je velika, sploh ob koncu sezone, ko prihaja do menjav. V oči običajno najprej pade izgled kolesa in ali in koliko je poškodovana barva od padcev ali drugih “pripetij”. O kolesu nam veliko pove čistoča kolesa. Bolj, ko so očiščeni detajli, večja je verjetnost, da je bilo kolo dobro vzdrževano.

Prodajalca je potrebno vprašati:

  • Ali je prvi lastnik?
  • Koliko sezon je kolo voženo?
  • Koliko kilometrov na sezono je bilo prevoženih?
  • Ali so na kolesu originalni obroči?
  • Koliko je bilo prevoženih kilometrov v dežju?
  • Kdaj, če in kolikokrat so bile menjane “zajle” oziroma po slovensko pletenice (potrebna je menjava vsaj na dve sezoni)?
  • Na koliko časa je bila menjana veriga (Odvisno od načina vožnje, vendar verige zdržijo med 3000 in 5000 km. Če veriga ni bila zamenjana po več kot 10 000 km, je velika verjetnost, da so obrabljeni tudi zobniki in po menjavi verige, zaradi preskakovanja le-te, vožnja ne bo več mogoča. To posledično lahko prinaša velike stroške.)?
  • Če in kolikokrat je prišlo do padca?

Natančno je potrebno preveriti okvir in biti pozoren na razpoke v laku. Lahko je počen samo lak, lahko pa je poškodba globja, do karbonskih vlaken.

Zelo pomembno je razmerje med višino krmila in višino sedeža. Prejšnji lastnik je bil morda bolj gibčen in mu je to razmerje ustrezalo. Vilice se odrežejo na določeno višino. Če je krmilna opora spuščena do okvirja, vilice pa odrezane natančno do krmilne opore, možnosti za drugačno nastavitev praktično ni. To predstavlja veliko verjetnost, da kolo ni primerno. V primeru, da je krmilo prenizko, je rešitev samo obrat krmilne opore in sprememba njenega kota ali celo menjava vilic.

Razpoka na obroču

Potrebno je pregledati obroče. Le-ti so podvrženi vsakodnevnim silam naper, ki skrbijo, da je obroč raven. Preveriti je potrebno ali se  ravno vrtijo in, če poskakujejo. Če obroč poskakuje, je verjetnost, da je prišlo do udarca. Take poškodbe se popravijo veliko težje (in še to samo do neke mere) kot, če obroč ni raven levo-desno. Potrebno je preveriti tudi mesta okrog lukenj, kjer so privite napere. Zaradi napetosti lahko obroč poči (kot je vidno slikah).

Starejše kot je kolo, bolj pomembno je, da preverite sprednja zobnika. Novi zobniki so brušeni pod različnimi koti in v različnih oblikah. Bolj kot so posamezni zobje enakomerno in strmo špičasti, bolj je zobnik obrabljen in potreben menjave.

Tako. Upam, da vam bodo nasveti v pomoč. Če imate kakršnakoli vprašanja, pa vas vabim, da me kontaktirajte na elektronski naslov team@ciklofit.com.

Želim vam čim boljši nakup kolesa.

Se Ciklofitamo 🙂

Leave a Reply