Počitek je enako pomemben kot trening

Počitek je enako pomemben kot trening

Sliši se malce hecno, a za dvig forme potrebujemo … počitek. Ja, prav ste prebrali, POČITEK. Med vsako vadbo, naj bo to tek, plavanje ali kolesarjenje, se mišičnim vlaknom povzroča mikro poškodbe oziroma mikro natrganine. Med počitkom pa se ta vlakna regenerirajo. Koliko ga je potrebno, je seveda odvisno od vsakega posameznika, faze cikla treninga in cilja. Če je počitka preveč, postanejo mišice zaspane in izgubijo tonus. Če ga je premalo, pa se mišice ne regenerirajo. Ne boste verjeli, ampak je skoraj težje določiti pravilno količino počitka kot količino treninga. Enostavno se je gnati do meja svojih zmožnosti, kdaj se ustaviti in dati organizmu čas, da se obnovi, pa je popolnoma druga umetnost. Zato je sistematična vadba ponovno zadetek v polno.

Namreč, kaj se v fazi počitka dogaja v naših telesih? Napisano enostavno, dogaja se komunikacija med mišicami in možgani.Mišice govorijo možganom: “Hudiča, danes nas je pa čisto razsul.” Možgani jim odgovorijo in dajo navodilo: »Sedaj ko imate čas, se hitro spet sestavite. Za vsak slučaj, če vam spet naredi, kar vam je danes, pa vlakna malo okrepite, da se vam zgodba ne bo ponovila.” Brez počitka se telesu ta proces preprečuje in zmanjšuje učinek treninga. Seveda so principi delovanja mišic in regeneracije veliko bolj kompleksni. Bistvo je, da se med vadbo mišice podira, med počitkom pa obnavlja in krepi. Dogajajo se tudi drugi procesi, na primer obnova energije, glikogena in imunskega sistema.

Zato je počitek enako pomemben in kompleksen kot vadba sama. Ne zapostavljajte ga, saj brez njega ne bo forme, ki si jo želite. Namesto treninga pa si kdaj pa kdaj privoščite dobro kavo in slasten rogljiček. Lahko tudi čokoladen. 🙂

Se Ciklofitamo 🙂

Leave a Reply