Omara po kolesarsko ali 23 kosov oblačil ter pravila oblačenja

Omara po kolesarsko ali 23 kosov oblačil ter pravila oblačenja

Jesen. Narava se obarva v najlepše barve. Temperature se spreminjajo in spreminjati se začne tudi naša športna garderoba. No, kolesarska garderoba pravzaprav. Da bo naša vožnja tudi v tem letnem času kar se da prijetna in zabavna, pa je potrebno biti pozoren na nekaj elementov. Pomembnih elementov.

Prva težava, s katero se srečamo, je seveda temperatura. Bilo bi povsem enostavno, če bi se le-ta gibala v območju nekaj stopinj po celotni trasi vožnje.
Druga stvar je izmerjena temperatura v primerjavi z občutkom mraza ali »real feel,« kot rečejo Angleži. Ta občutek mraza je glavno zavajanje izmerjene temperature in dejavnik tveganja, da vas prezebe. In če vas, je spet odvisno zakaj. Ali zaradi premalo ali pa zaradi napačnih oblačil oziroma prevelikega znojenja in kasnejšega padca temperature ter spremembe načina vožnje. V vsakem primeru je občutek premraženosti neprijeten, možnost prehlada pa toliko večja. Zato se bom najprej osredotočil na nujne kose oblačil, ki so potrebni za jesensko obdobje. Ko sem kot profesionalni kolesar pripravljal stvari za dirke, sem se vedno držal načela “pakiranja” od spodaj navzgor in obratno. S tem sem zmanjšal možnost, da bi kakšen potreben kos ostal v omari namesto, da bi končal v torbi. Torej poglejmo, kateri so nujni in tisti malce manj nujni kosi oblačil jesenskega uživanja na kolesu (s povezavo na sliko posameznega kosa):

1.Čelada

O čeladi ne bom zgubljal besed. Enostavno, MORA BITI. Pomembno je, da trdno stoji na glavi in s tem nudi optimalno zaščito. V zadnjem obdobju so dostopne aero čelade, ki so najboljše za zimo, saj imajo zaprte zračnike, ki preprečujejo dotok zraka in s tem pripomorejo k manjšemu “prepihu”. Slaba stran za vse, ki se bolj znojijo, pa je posledično večje potenje.

2.Tanka kapa (a) in tanka kapa z membrano (b)

Prav tako obvezen kos. Ne moti, ko je temperatura dovolj visoka in hkrati ohranja temperaturo glave, ko postane hladno. Pri nižjih temperaturah je potrebna kapa z membrano proti vetru.

V hladnem vremenu je ključna pravilna temperature glave in posledično možganov. Če je le ta prenizka, obstaja velika verjetnost, da se ohladi celotno telo. Kar seveda ni dobro.

3. Očala

Ker morate skrbeti tudi za vaše oči 🙂

4. Buff ali obrazna ruta

Super stvar, s katero lahko zaščitite glavo, vrat in usta.

5. Majica – aktivno perilo kratek (a) in dolg rokav (b)

Kos oblačila brez katerega enostavno ne gre. Dobro vpija znoj in ohranja toploto na koži.

6. Dres – kratek rokav

Imamo ga vsi. Uporaba je odvisna od prenašanja nižjih temperatur.

7. Dres – dolg rokav

Debelejši dres z dolgimi rokavi. Primeren za malo nižje temperature in še vedno dovolj zračen.

8. Dres – termo oziroma windstopper ali goretex (tudi z odstranljivimi rokavi)

Primeren pri konstantnih nizkih temperaturah in manj razgibanih trasah. Ker nudi dobro zaščito pred mrazom in vetrom, lahko prihaja do močnejšega znojenja, zaradi katerega lahko kasneje pride do ohladitve telesa.

9. Anorak

Dovolj je samo eden, a ta dober. Slaba stran te »dobrote« je, da so dobri anoraki dragi, med 100 in 200 evri. A zavedati se je potrebno, da je ob pravilni uporabi to investicija za prihodnost. Pomembno je, da je anorak dvoslojni, z varjenimi šivi, z Goretexa ali podobnega materiala. Taki anoraki so lahki, tanki in primerni za vse vremenske razmere.

10. Brezrokavnik z membrano proti vetru

Tanek anorak brez rokavov. Lahko je prozoren, ki kratek čas ščiti tudi pred dežjem in vetrom oziroma iz materjala, ki zadržuje veter. V jesenskih in pomladnih dneh je zelo koristen.

11. Rokavčki

Priporočena uporaba v kombinaciji s kratkim dresom za jesensko vožnjo ob prijetnih temperaturah.

12. Rokavice – dolge, tanke

Uporaba pri mejnih temperaturah, ko je vprašanje ali rokavice da ali ne. Brez membrane so odlične za zaščito pred vetrom.

13. Rokavice – dolge windstoper ali goretex

Debelejše rokavice z membrano proti vetru. Z goretex membrano pa so odlične tudi v dežju.

14. Kolesarske hlače – dolge (kosmatene)

Primerne za temperature pod 15 stopinj. Na voljo so tudi hlače z membrano proti vetru, vendar je uporaba le teh odvisna od posameznika. Sam jih nisem veliko uporabljal, ker so bile manj udobne od običajnih.

15. Kolesarske hlače – kratke (poletne)

Primerne za temperature nad 15 stopinj. Uporaba v kombinaciji z nogavčki ali kolenčniki (glej številko 17).

16. Kolesarske hlače – kratke kosmatene (jesen/pomlad)

Redko so dostopne tudi kosmatene kratke hlače, ki so uporabne tudi pri temperaturah pod 15 stopinj. V kombinaciji z nogavčki seveda.

17. Nogavčki (a) in kolenčniki (b)

V času mojih treningov največkrat uporabljena kosa oblačil. Kosmatene kratke hlače in kolenčniki nudijo enako zaščito pred mrazom kot običajne dolge hlače. Omogočajo pa več svobode, saj jih lahko slečemo pred vzponom in oblečemo na vrhu.

18. Nogavice – tanke

Izredno pomemben kos. Dobre nogavice se ne premikajo v čevlju. Da pa so nogavice dobre, vidimo po dveh dejavnikih, in sicer, da po prvem pranju ohranijo velikost novih in ne dajejo občutka žuljenja v čevlju.

19. Nogavice – debelejše

Velja enako kot pri tankih nogavicah, le da nudijo večjo zaščito pred mrazom.

20. Kapice za čez konico čevljev z membrano proti vetru

Prevečkrat prezrt kos oblačila. Sam sem jih vedno uporabljal v kombinaciji s pletenimi galošami. Super zaščita pred mrazom, vetrom in vlago.

21. Galoše – tanke, gosto pletene

Super zadeva pri temperaturah, ko zaščita z membrano še ni potrebna. Ohranjajo zračnost stopala in nudijo dovolj zaščite pred hladnejšim zrakom.

22. Galoše – z membrano proti vetru ali goretex

Primerne za temperature okrog 10 stopinj ali manj. Membrana zaščiti tudi gležnje, proti vetru je učinkovita v suhem vremenu, goretex pa v dežju. Nobene ne bodo 100 odstotno zadržale vode, saj le-ta prodre v vsako luknjo kamor lahko, ne glede na membrano.

23. Tanke – gumirane galoše za dež

Pomagajo zadržati vodo, so tanke, lahke in aerodinamične. Prav tako ne prepuščajo vetra.

In za konec še en nasvet 🙂 Priprava kolesarskih čevljev

Kako iz poletnih čevljev narediti zimske? Večina čevljev nudi odlično zračenje poleti, ki pa pozimi delujejo na stopala kot klima. Obstaja enostaven trik, kako preprečimo hlajenje stopal od spodaj navzgor. Izvlecite vložke, vse luknje od zračenja prekrijte s srebrnim trakom (silvertape) in vstavite vložke nazaj. Preverjeno, deluje. 🙂

Tako. Število kosov res ni majhno, kako pa jih najbolj optimalno uporabiti, pa je odvisno od posameznika, kako prenaša mraz in koliko se znoji. Pomembno je, da izberete optimalno kombinacijo oblačil, da vas ne zebe in hkrati, da se ne znojite preveč. Glavno pravilo oblačenja pri nižjih temperaturah je, da se oblečemo toliko, da vam je prvih nekaj kilometrov malo hladno. Ko se telo ogreje, pa ta občutek mraza izgine.

V spodnjih tabelah so opisani okviri oblačenja. V primerjavi s pomladjo je občutek mraza jeseni običajno bolj oster. Jeseni so naši “termostati” še vedno navajeni na višje temperature, ozračje pa se že ohlaja. V pomladanskem času pa je ravno obratno. Potrebno je preizkusiti, kaj vsakemu posamezniku najbolj odgovarja. Kako se obleči, je odvisno tudi od dolžine in intenzivnosti vožnje (nižja kot je, bolj se je potrebno obleči) ter profila trase.

Se ciklofitamo 🙂

 

Leave a Reply